آش ترخینه (کردی)

موارد اولیه

  • ترخينه=چهار پيمانه
  • پياز=يک عدد بزرگ
  • روغن=کمي براي سرخ کردن پياز
  • سبزي اش=نيم کيلو
  • عدس=دو پيمانه
  • نمک, زرد چوبه ,فلفل سياه=به ميزان لازم
  • کشک و نعنا و سير داغ=در صورت تمايل

دستور پخت

  1. عدس را جداگانه پخته و كنار مي گذاريم.
  2. ترخينه را در ظرفي جداگانه ريخته و رويش آب سرد ریخته تا دانه هاي بهم چسبيده از هم جدا شوند.
  3. در قابلمه اي که براي طبخ آش در نظر گرفتيم پياز را خرد کرده و با روغن تفت مي دهيم تا طلايي شود.
  4. کمي زردچوبه به آن اضافه مي كنيم .ترخينه را همراه با آب و سبزي آش و نمک و فلفل سیاه به پياز داغ اضافه مي كنيم.
  5. شعله را ملايم مي كنيم تا سبزي آش جا بييفتد.سپس عدس پخته شده را اضافه مي كنيم و مي گذاريم آش جا بييفتد.
  6. در هنگام سرو کردن ميتواند روي آش را با کشک پياز داغ ,نعنا داغ, سير داغ و کشک تزيين کنيد.

نکاتی در خصوص ترخینه:

  • به ترخینه (ترخنه) هم گفته می‌شود. در روستاهای ایران در فصل فراوانی لبنیات، یک نوع بلغور خشک شده به وسیله دوغ تهیه می‌شود که برای فصل‌های دیگر آن را نگه می‌دارند و استفاده می‌کنند.
  • ترخینه‏‌های خشک را بهتر است در یک کیسه پارچه‏‌ای و در جای خشک و خنک نگه‏‌داری کنید تا کپک نزند.
  • می‌توان به ترخینه‌ی گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشک شود.
  • می‏ توان ترخینه‌‏ها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشک کردن ندارد.
  • این قرص‏‌ها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر می‌‏کند.

با تشکر از خانم پریسا شهسواری که این غذای خوشمزه رو از طریق فرم ارسال غذا برای ما فرستادند.

  از اینجا می توانید دیگر غذاهایی که ایشون برای ما ارسال کردند را مشاهده کنید.

91 نظر برای آش ترخینه (کردی)

  1. لطفا بقیه ی غذا های کردی رو هم به ما یاد بدید…آخه همگی تکند

    پاسخ
    1. غذاهای کردی رو معمولا بینندگان و کاربران سایت برای ما میفرستند. شما هم اگر غذایی بلدید که در سایت وجود ندارد برای ما بفرستید.

      پاسخ
      1. تر کباب غذای کردی است که ما کرد ها این غذ ا را خیلی دوست داریم

        پاسخ
    2. ترخینه ولا هه تامه

      پاسخ
    3. لطفا توضیح بدین طرز تهیه خود ترخینه چطور هستش

      پاسخ
    4. معلومه

      پاسخ
  2. من این اش را درست کردم. به نظرم بی نظیره.

    پاسخ
  3. این غذا لری بوده و ترخینه نیز سوغات ملایر میباشد. به هر حال ممنون

    پاسخ
    1. سوغات ایلامه نع ملایر 😡

      پاسخ
    2. ترخینه کوردی . ولی آش دوغ لری

      پاسخ
  4. این غذا کاملا کردی.احتمالا ملایری ها از کرد ها یاد گرفتن
    مریم جان.بهتره بیشتر تحقیق کنید.

    پاسخ
    1. اگه اینو میخاین به عنوان ترخینه معرفی کنید که ما ایلامیا اصلا زیر بارش نمیریم.. بله این ترخینه که شما ترکیباتش رو اینجا عنوان کردیم بیشتر در لرستان مرسومه… ترکیبات عمده محلولی که اماده میکنن تا گندم بلغور شده رو توش بخوابونن در ایلام شامل انواع سبزیجات پاییزی و دوغ غلیظ ترش.. اب پیاز.. اب انار ترش. اب لیموی تازه.. اب گوجه.. فلفل سبز تند.. شلغم.. سیر.. موسیر.. و…. که محلول به دست اومده رو ده روز تخمیر میکنن و سپس گندم رو بهش اضافه میکنن تا خمیر شه… سپس خمیر حاصله رو روی پونه کوهی به صورت کتلت پهن میکنن تا در هوای ازاد خشک بشه… تهیه ترخینه خشک هنره زنهای کورده و میشه گفت هرکدوم فرمول و نسبتهای مخصوص به خودشون رو دارن .. این اش که شما اینجا معرفی کردین در وقع به دوغینه یا دوینه معروف هست در استان ما و هرگز به پای ترخینه نمیرسه اما طرز تهیه دوتاشون مشابهه… بهرحال من به عنوان یه اقا اطلاعاتم کامل نبود ولی خالی از لطف نیست اگه یکبار ترخینه واقعی ایلام رو بخورید اونم تو شبهای زمستون…. مث همین الان که بشقاب ترخینم داره سرد میشه اونم توی اشتوتگارت بعد از سه سال نخوردنش.

      پاسخ
      1. من با نظر شما موافقم.چون هم دوست ایلامی و هم دوست خرم آبادی دارم که برام ترخینه سوغاتی آوردن.البته ایلامیها میگن ترخینه و خرم آبادیها میگن کشکینه یا دوغینه .ولی از لحاظ محتویات و مزه ترخینه ی ایلام اونقدر خوشمزه و پر مواد گوناگونه که قابل قیاس با دوغینه نیست….من خودم بی طرفم ولی نظرمو گفتم که بدونید ترخینه ی ایلامیها بسیار خوشمزه و جنبه ی دارویی و درمانی هم داره😋👌👌👌👏👏👏

        پاسخ
      2. باشه آقا شما خوبین فقط

        پاسخ
  5. پریسا جان اینجا دعوا نداریم_صد در صد طی زمان ها خیلی از غذاها با فرهنگ ها جابه جا و عوض شده.

    همانطور که اکثر غذاهای شمالی ما به نام روس ها و غذاهای جنوبی ما به نام عرب ها و اکثر پیش غذاهای ترکیه مال ان ها و به نام ان ها خورده.

    این دست اشتباهات پیش می اید.

    پاسخ
  6. کاملا قبول دارم… منم برای این می گم اطلاعات عمومی شون بالابره.بهد هم اشتباه منتقل نکنند.

    پاسخ
  7. خیلی خوش مزه بود ولی شکلش اصلا به غذایی که من پختم نمی اد.چرا خانم شهسواری؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    پاسخ
  8. با تشکر از شما.چون این اصلا عکس این آش نیست.

    پاسخ
    1. خب پریسا خانوم. برای ما تصویری که فکر میکنید صحیح تر است رو بفرستید.

      پاسخ
    2. تصویر جدید در سایت درج شد. با تشکر از شما

      پاسخ
  9. سلام.من یه نوع شیرینی براتون فرستادم اما هنوز جوابش نیومده .چی کار کنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    پاسخ
  10. این اش مال خرم اباده ها…./اصلا مال ایرانه/وخیلی هم خوشمزه هست بجای عدس اگر ماش بریزیم اونوقت دیگه بینظیر میشه امتحان کنید. درضمن روش هم پیاز داغ ونعنا میریزن ولی کشک نداره.

    پاسخ
    1. سلام. با مشخصاتی که شما فرمودید خب نوع آش‌تون فرق میکنه. میتونید دستور تهیه آش ترخینه ملایری رو با توجه به تغییرانی که داره رو برای ما بفرستید تا به نام خودتون رو شهرتون در سایت درجش کنیم.

      پاسخ
      1. شاید ترخینه خشک،که برای کردها است ا با آب درست میشه.اما ترخینه خشک مال ملایر با دوغ درست میشه …برای همین آش ترخینه آش ترشی محسوب میشه و تقریبا کسی کشک نمیزنه .

        پاسخ
        1. با دوغ درس میشه

          پاسخ
  11. ببخشید اگر ناراحت نمیشید باید بگم ترخینه یه غذای لریه

    پاسخ
  12. ببخشید،ترخینه هم مال ایلام هم هست،معمولا خشک هست

    پاسخ
  13. این غذا متعلق به کرداست و این هیچ جای شبهه ای نداره. از دوستانی که ملت و ملیت خودشون رو دوست دارن و بهش تعصب نشون می دن غذای محلی شون رو ارسال کنن تا ما هم استفاده کنیم…اما به خاطر خوشمزگی ترخینه در شهر های مختلف مصرف شده و این اتفاقات می افته

    پاسخ
  14. دوستم برامون ترخینه درست کرد عااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااالی بود ولی رنگش روشن تر بود.بهرحال ما چاکر کردا و غذاهاشونیم

    پاسخ
  15. این غذا در تمای شهرهای استان لرستان, خرم اباد بروجردو..در زمستان یکی از غذاهای رایج هست ولی در استانهای غرب کشور مثل ایلام کردستان همدان اراک وحتی اذری ها…هم متداول هست.من حتی با سیرابی که بهش اضافه شده هم خوردم,کلا دستورش همین هست بدون کشک,چونکه خود ترخینه که پایه اصلی این اش هست با دوغ محلی,بلغور گندم,پونه ونعنا وادویه پخته میشه…با تشکر از همه هموطنان عزیز…

    پاسخ
  16. این غذا کاملا لررررری هست لطفا اصلاح کنید یا بنویسید آَش مخصوص غرب کشورر اینجوری بهتره.

    پاسخ
    1. سلام دوستان ترخینه ی کردی را برات می نویسم ابتدا گندم را اسیاب می کنیم بعد دوغ را اماده می کنیم وگیاه مخصوصترخینه را که اسمش شیلم است خریداری کرده انهارا تمیز می کنیم به مدت سه روز توی یک پارچه ی نخی می پیچانیم تا برگهاش زرد رنگ بشن حالا گندم را می جوشانیم بعا با گیاه خرد شده و دوغ مخلوط می کنیم

      پاسخ
  17. این غدا لری است واصلا سنتی کردی نیست ومال ملایره خرم آباد همدان است….
    در ضمن ترخینه خشک رو در بازار و تو همه مغازه ها به نام ترخینه ملایر میفروشن …تا حالا ندیدم ترخینه رو به نام ترخینه کردی یا شهر دیگه بفروشن…
    لطفا تصحیح کنید این غدا اصلا کردی نیست…
    احتمالا از لرها وارد کردها شده

    پاسخ
  18. آش ترخینه مخصوص کردهاست که فوق العادست
    ترخینه اصل واسه کرمانشاهه

    پاسخ
  19. سلام….
    این غذا متعلق به کردهاست و هیچ جای شبهه ای نیست.اونم نه کردای همدان و ایلام و کردستان.
    فقط کرمانشاه

    پاسخ
    1. سحر خانم؟؟؟؟!!!!!!!
      بهتر نیست تعصبات رو کنار بذاری عزیزم….این آش متعلق به ایلام ،لرستان و کردستان هستش همه هم این رو میدونن….

      پاسخ
      1. ماشالله به کردهای خوش سلیقه

        پاسخ
    2. خانم سحر!!!؟
      بهتره نیس تعصب رو کنار بذاری عزیزم ؟!
      این آش متعلق به غرب کشوره خصوصا ایلام لرستان و کردستان .البته اکثر هموطنامون درست میکنن این آش رو

      پاسخ
  20. سلام . من هنوز این آش را نخوردم اما ترخینه را دوروز پیش که از مسافرت می امدیم خریدم .برای دوستان بگویم ترخینه را هم کردها هم لرها تهیه میکنند یعنی شامل شهرهای خرم آباد کردستان همدان ملایر و…یعنی هم لری هم کردی .من فارس هم اون رو خریدم که بپزم
    خیلی ناراحت شدم از اینکه چرا دوستان به طریقی میخوان بگن مال شهر ماست ما همه ایرونی هستیم. خود فروشنده ها هم میگویند هم غذای کردی هم لری

    پاسخ
    1. نگا لرها و کردها هردو یه نژاد ن هردو از قوم ماد ن کور

      پاسخ
  21. خواهشاً از کسانیکه اصرار دارند که ترخینه مال لرها هست به تاریخ هردوت مراجعه کنید و ببیند راجب ُکردها و غذاى خشکى که همراه داشتند و با آب جوش پخته میشده و بنام ترخنه بوده مراجعه کنید….

    پاسخ
  22. من خودم کردم اما ترخینه را اصلام کشک وگوجه و عدس و … غیره نمی زنند نمی دانم این دستور چه آشی است فرستادن برای شما همان بهتر که برای لرها باشد که گوجه را با کشک بخورن …

    پاسخ
    1. شما کی هستی که اینجور حرف میزنید؟برو تاریختو بخون خانم کرد.بعد بیاید حرف بزنید.

      پاسخ
  23. حالا همو نکشید کردی یا لری جایزه که نمیدن همه میتونن درست کنن بخورن

    پاسخ
  24. سلام یه دوستی دارم ایلام هستن ایشون می کفتن زمانی ایلام همدان کرمانشاه و کردستان یه تیکه بوده بس این غذا مال غرب کشوره ! زشته دعوا نکنین منم که اراکی هستم جز غذاهای محلیمونه ، نوش جان

    پاسخ
    1. لرستان کرمانشاه ایلام همدان کردستان اراک و ….

      پاسخ
    2. دقیقا درسته عزیزم

      پاسخ
  25. پدر شوهر من ملایریه و عمه شوهرم خودش ترخینه دوغ با سبزی معطر درست میکنه و این آش خیلی هم خوشمزه است

    پاسخ
  26. سلام
    این غذا مخصوص غرب کشوره ولی هر استانی روش خودش رو داره برای درست و اماده کردن ترخینه خشک.
    ولی در کل من ترخینه چند استان رو که دیدم این موضوع رو متوجه شدم
    بعضی از اقوام اون رو نیز با سیرابی و شیردون درست میکنند. ممنون

    پاسخ
  27. اونایى که میگن کردى یا لرى ھست چه دلیلى دارن که اولین بار کجا پخته شده ؟ این غذا یکى از غذاھاییه که تو اکثر جاھاى ایران رایجه ، ھمینقد بدونین اول بار نه کردا ونه لرا هیچکدوم این غذا رو نپختن.

    پاسخ
  28. سلام دوستان آش ترخینه خوشمزه وساده ترخینه را چند ساعت با آب سرد خیس میکنید بعداز اینکه ازهم باز شدن داخل قابلمه ای بپذید نیم ساعت مانده که پختن آن تمام شودسبزی اسفناج شسته شده وخورد شده داخل آن بریزید تا بپزد حالا که پخت پیاز داغ درست کنید وزرد چوبه بریزید وقتی خوب سرخ شد دو قاشقغذاخوری پر آرد گندم داخل پیاز داغ تفت بدین وداخل آش ترخینه بریزیذ بعد از ده دقیفه نوش جان کنید ونمک هم بریزید خیلی خوشمزه است

    پاسخ
  29. ماه هم در همدان همین جوری درست می کنیم

    پاسخ
  30. سلام میشه لطفابگیدطی چه مدت حاضرمی شه ممنون

    پاسخ
  31. سلام، دستور پخت ترخینه کرمانشاهی رو که از نسلهای پیش به من رسیده رو برای دوستان میذارم امیدوارم خوششون بیاد
    روش ها پخت مختلفه ولی این یه چیز دیگه است:
    ترخینه رو خیس میکنیم، آب که جوش اومد ترخینه رو بهش اضافه میکنیم با یک پیازه بزرگ و درسته!حرارت رو بالا میزنیم تا قل بزنه و هم میزنیم که سر نره و لعاب بده، بعد حرارت رو کم مکنیم و مقداری دوغ ترش بهش اضافه میکنیم ولی در قابلمه رو نمیذاریم، توی ماهیتابه پیازداغ با زردچوبه و کمی نعناع و پونه کوهی کرمانشاهی و فلفل رو تفت میدیم و بهش اضافه میکنیم در قابلمه رو میبندیم تا جا بیافته، از گردو خرد شده هم میشه استفاده کرد.

    پاسخ
  32. چقد دعوا دارین اونم سر یک غذا بنام ترخینه

    پاسخ
    1. خواهر من تازگی با کرمانشاهی ازدواج کرده من اولین بار خونه خواهرم خوردم خوشمزه بود حالا من میخوام خودم درست کنم حالا کدوم مدلی درست کنم کردی یا لری

      پاسخ
  33. ba salam ..aya man mitoonam ba horoof englisi benevisam ? choon horof farsi nadaram.

    پاسخ
    1. اگر برذای سرچ مواد غدایی منظورتون هست، به صورت انگلیسی خیر نمیتوانید بنویسید ولی میتوانید از روی لیست موجود انتخاب کنید

      پاسخ
  34. nakhair azizam , manzooram in bood keh nazaram ra benevisam …ba tashakor az modiriyateh bee naziretoon

    پاسخ
  35. کرد و لر از یک ریشه هستند پس چیز عجیبی نیست اگر غذاهاشون، اداب و رسومشون ، لهجه و زبانشون، رقص و مراسماشون خیلی شبیه به هم هست لطفا دیگران از آب گل آلود ماهی نگیرند

    پاسخ
  36. سلام دوستان.ما که تو ایلام ترخینه رو خودمون میگیریم و معمولأ زمستونا که هوا سرده این آشو که واسه سرما خوردگی خیلی خوبه بارمیذاریم.
    تو خانواده ی ما جز گندم و دوغ از شلغم،پیاز،هویج،سیب ترجیحأ ترشش و فلفل تو موادش استفاده میکنیم بعد که به شکل مرسوم خشکش کردیم هر زمان که خواستیم ازش آش درست کنیم اول ترخینه رو با آب داغ یا سرد خیس میکنیم خوبم لهش میکنیم که گوله گوله نشه بعد واسه خوشمزه تر شدنش نخود/عدس/لوبیا/ماش هر کدومو که دوست داشتیم جدا میذاریم بپزه بعد ترخینه رو اضافه میکنیم با زردچوبه و فلفل و نمک چند قل که خورد آمادس.دیگه از روغن استفاده نمیکنیم چون همونطور که گفتم درمان سرماخوردگی پیاز داغو اینام واسه سرماخوردگی خوب نیس.

    پاسخ
  37. این غدا به زمانهای خیلی دور برمیگرده که ایلام و کردستان و همدان و لرستان یکی بودند که کرمانشاهان بود الان همه این استانها این غذا رو دارن و متعلق به خودشون میدونن ولی اصل این غذا نه اب گوشت و مرغ داره و نه در اخرش کشک اضافه میکنن و معمولا هم زردچوبه نمیزنن

    پاسخ
  38. دوستان راجع به تاریخچه ترخینه با هم دعوا نکنید درست ترین راه ایناست که به جای تعصب بی مورد برید تحقیق کنید و مستند تاریخچه ترخینه را ارائه بدید نا معلوم بشه مال کدام قوم هست به هر حال من آش ترخینه رو هم در همدان خوردم هم در لرستان و کردستان و کرمانشاه در همه ی این استان ها هم این آش بسیار خوشمزه بود . و دست سازنده اش درد نکند در ضمن دوست عزیز من در مورد کرمانشاهان یک مطلب بگم من در همدان و کرمانشاه و لرستان بودم و در موقع صحبت کردن متوجه زبان شان شدم ولی در کردستان که بودم وقتی صحبت میکردند اصلا متوجه نمی شدم چون کلمات فارسی در زبانشان بسیار کم بودنسبت به زبان های استانهایی که نام بردم و تا جایی هم که بررسی کردم کردی یک زبان است که الان در مدارس کردستان الفبای کردی را آموزش میدهند . و یک لهجه نیست

    پاسخ
    1. سلام سهیلا خانم؛ فامیلم فرومند است و از بابت دیدگاهتان از شما تشکر می کنم

      پاسخ
  39. این غذاهای خوشمزه و سالم مال هر کجای ایران باشند، خوشمزه و سالمند. یادتان باشد که فردوسی بزرگ گفت همه جای ایران سرای من است. پس همه ی غذاهای ایران غذاهای خانه من است که در خانه دوستان کرد و لر و عرب و بلوچ و همه جای ایران پخته می شود. من این غذار ر ا یادم است که در کرمانشاه خوردم و بسیار دوست داشتم و دو هفته بعد هم در مهاباد همین غذارا البته با کمی تغییر به آشپزی یک خانم بسیار مهربان و بخشنده و بسیار متواضع صد البته بسیار زیبا خوردم. غذاهای خوب همیشه بدست زنان زیبا پخته می شوند و سن آنها هم نقشی در این زیبایی بازی نمی کند. با سلام به همه زنان زیبا که کارهایشان (هرچه که هست، دکتر و مهندس و فیلمساز و خانه دار) زیباست.

    پاسخ
  40. سلام.
    به کردی و لری بودنش کاری ندارم…
    به قول دوستان فرهنگ کردها و لرها از هم جدا نیست…
    این دعوا هم خیلی خنده دار بود…
    این یه غذای کردی لریه که خیلی خوش مزه و پر خاصیته…
    ما نهاوندی ها کشک و نعناع نمیریزیم. گوشت و گوجه هم استفاده نمیکنیم.
    دوغ و بلغور و پونه برای ترخینه خشک و موقع پخت عدس و سبزی و پیاز و نمک و زرد چوبه استفاده می کنیم. ممنون

    پاسخ
  41. سلام،ببخشید میشه طرز تهیه خود ترخینه خشک رو هم بگین
    ممنون

    پاسخ
    1. یه شعرم هست که در وصف ترخینه سرودن : ترخینه له بان خانی / گمالیل ریانه بانه :-)

      پاسخ
  42. خاک تو سرتون شما ترخینه درست کردن بلد نیستید چرا راجع بهش حرف می زنید

    پاسخ
  43. مادر شوهر من لر هستن،اولین بار این غذارو اونجا خوردم خوشمزه بود.. ب نظر منم میشه گفت غذای محلی غرب کشورمون هست..کرد ولر هم فرقی نداره همه ایرونی هستیم،در ضمن از خانومای گل این رفتارا جالب نیس،مهم اینه که غذای خوب و جدید رو ب هم معرفی کنیم و ازش لذت ببریم…

    پاسخ
  44. مادر شوهر من لر هستن،اولین بار این غذارو اونجا خوردم خوشمزه بود.. ب نظر منم میشه گفت غذای محلی غرب کشورمون هست..کرد ولر هم فرقی نداره همه ایرونی هستیم،در ضمن از خانومای گل این رفتارا جالب نیس،مهم اینه که غذای خوب و جدید رو ب هم معرفی کنیم و ازش لذت ببریم…

    پاسخ
  45. خیلی عالی

    پاسخ
  46. سکینه شی کردیه ، ترخینه بو کردیه

    پاسخ
  47. امان از دست شما خانمها

    پاسخ
  48. درود بر سرکار خانم شهسواری
    خدمت شما عرض کنم بخاطر کرد بودن مناطق لک نشین در حوزه جغرافیایی لرستان مثل کوهدشت .نوراباد .الشتر دقیقا به همین منوال ترخینه طبخ میشود که یکی الگوهای غذایی زمستانی محسوب میشود…

    پاسخ
  49. دوستان من عمری ازم گذشته در قدیم کردستان و کرمانشاه و ایلام همگی با هم یک استان به نام کرمانشاهان رو تشکیل می دادند که از نظر وسعت پنجمین استان کشور به حساب میومد و اکثر غذاها در این استان پهناور یکی بود البته این اش با کمی تغییر در جاهای مختلف پخته میشد .بعد ها چون جمعیت زیاد شد مجبور شدند به سه استان تفکیک کنند در ضمن فرقی نمیکند مهم این است که این غذا ایرانی است .

    پاسخ
  50. این غذا ثبت شده غذای ترخینه غذای لری بوده و ترخینه مال شهر ملایر من نه ملایری ام که بخوام با تعصب حرف بزنم ولی خوب بدونیم

    پاسخ
  51. من بختیاری هستم و این غذا رو همیشه میپزیم ، و ترخینه هم خودم درست میکنم

    پاسخ
  52. سلام بچه ها شما چرااینقدرباهمدیگه دعوا میکنین اینجا همه میخوان یه غذای تازه یادبگیرن حالا چه فرقی میکنه مال کجاباشه همه جای ایران مال همه ما ایرانیهاست پس فقط این مهمه که این غذاها غذاهای ایرانیه هدف فقط یادگرفتن غذاهای متنوع ایرانه همین وبس لطفا فضاروبادعواهای بیهوده تلخ نکنید متشکرم

    پاسخ
  53. ترخینه کردی نیست جناب.ترخینه غذای سنتی لری است.

    پاسخ
    1. راست میگید که میگید این غذا لریه وکردی نیست اخه این اصلا شبیه ترخینه مانیست شاید غذا ها فرق بکنن ولی هردو مون بهشون میگیم ترخینه

      پاسخ
  54. اون ترخینه ای که ما میپزیم ترشه گندم وشلغم رو باهم قاتی میکنن بعد حدود دوهفته تو یه ظرف دربسته جلو افتاب میزارن که ترش شه یعنی مثل ترشی بعد درش میارن و به شکل توپ میزارن جلوافتاب خشک شه برا زمستون اون موقع همون هارو تو اب باحبوبات و سبزیجات و ادویه های دیگه می پزن البته بعضی ها بهش می گن شَلَم یعنی شلغم

    پاسخ
  55. این اشی که شما گذاشتید اصلا ترخینه کردی نیست فکر کنم دوینه است چون که دوغ داره (دو)یعنی دوغ

    پاسخ
  56. والا من که از وقتی یادم میاد مادر بزرگم این آش رو درست میکرد ما قمی هستیم و مادرم هم درست میکرد البته این بلورخشک شده رو از مادر بزرگم میگرفت … بعید میدونم مال ملایر باشه … فکر کنم مال قم هست

    پاسخ
  57. باسلام
    ترخینه یک غذای کردی ست تااونجایی که می شناسم وحدودنیم قرن است که ازکرمانشاه تهیه کرده ام وبسیارخوشمزه ست .اهل اصفهانم.

    پاسخ
  58. با سلام – میخوام بگم که وقتی خود ترخینه با دوغ درست میشه دیگه اصلا نمیشه بهش کشک اضافه کرد خب خود ترخینه ترش هست دیگه اصلن بهش کشک اضافه نکنید و فقط از عدس ریز محلی استفاده کنید خیلی عالی میشه

    پاسخ
  59. این غذای محلی لک هاست .لک یعنی لر و کردها

    پاسخ
  60. سوال اگر ترخینه برا کردهاست پس چرا کردهای تبعیدی خراسان ترخینه ندارند یا چرا کردهای عراق و سوریه ترکیه ندارندیاچراکردهای مهابادی ترخینه ندارند

    پاسخ
    1. مگه فلافل مال لبنان نیست ؟ خب چرا تو ایران و عراق هم درست میشه ولی تو عربستان طرفداری نداره ؟
      ته رخینه، ته رخنه و ته رخوانه Terxîne/Terxine/Terxwane / دوینه (کردی)، ترخینه، آش ترخینه دوغ (فارسی)،کشگینه (لری)، Tarhana (ترکی)، trachanas/trahanas (یونانی)، trahana (آلبانیایی)، трахана/тархана (بلغاری)، kishk (مصری)، kushuk (عراقی)،

      این غذا مربوط به غرب کشوره و به نظرم نمیشه گفت که حتما لری یا حتما کردیه – ولی در کل این غذا توی ایلام و کرمانشاه نسبت به مناطق دیگه بیشتر استفاده میشه

      پاسخ
  61. چقد سطح فرهنگ بعضی از ادما پایینه که بخاطر یه غذا باهم دعوا میکنن حالا مثلن غذا برای کرها یه کردها باشه چی بهتون جایزه میدن ؟! این غذا مال غرب کشوره. لطفا انقدر بی فرهنگ نباشین

    پاسخ
  62. فردا درست میکنم

    پاسخ

نظرت چیه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.