ته چین گوشت (گرمساری)
موارد اولیه
- گوشت تازه بره نیم کیلو
- برنج 6 پیمانه
- نمک و فلفل به میزان لازم
- گرد لیمو 1 قاشق غذا خوری
- پیاز متوسط 1 عدد
- کشمش 100گرم
- زعفران 1 قاشق غذا خوری برای تزیین
- روغن به میزان لازم
دستور پخت
- برنج را به مدت 2 ساعت در آب و نمک میگذاریم تا خیس بخورد.
- سپس برنج را میجوشانیم تا نیم پز شود.
- گوشت را به صورت ورقه های نازک برش میدهیم و فلفل و نمک و گرد لیمو را لا به لای ورقه های گوشت میریزیم و پیاز را هم به صورت نگینی خورد میکنیم و لابه لای گوشت میریزیم.
- کشمش را به مدت نیم ساعت خیس میکنیم.
- ته قابلمه رابا روغن چرب میکنیم و مقداری از برنج (4-5 کفگیر)را در کف قابلمه میریزیم و گوشتی که از قبل آماده کردیم (به صورت خام) روی برنج میگذاریم و بقیه برنج را روی گوشت ها میریزیم.گوشه ای از قابلمه کشمش ها را روی برنج میریزیم تا همراه برنج دم بکشد.
- یک فنجان آب درون قابلمه برنج میریزیم و روی حرارت ملایم قرار میدهیم تا بپزد.
با تشکر از مژگان خانم که این غذای خوشمزه رو از طریق فرم ارسال غذا برای ما فرستادند.
غذایی مشابه همین غذا با عنوان ته چین گوشت و لبوی فیروزکوهی نیز در سایت موجود است
ته چین گرمساری روی گوشت ادویه مخصوص که شامل زیره و گرد غوره و ادویه پلویی و … است می ریزند.در عکس ضمیمه شما ته چین شاهرودیه که دور قابلامه اسفناج و بادمجان آغشته گرد غوره و ته دیگ سیب زمینی یا کدو حلوایی می گذارند. در گرمسار در مراسم محرم گوسفند را درسته در پارچه توری ژیچیده و لای برنج در دیگ می گذارند.
عالی و جامع بود نظرتان،..
ما شیرازیا گوشت مرغ رو سرخ مینیم میذاریم لای برنج..کشمش و گردو هم میریزیم روش..واقعا خشمزه میشه..لای پلویی
این یه غذای ایوانکی هست نه گرمساری
گرمسار و ایوانکی و ارادان قبلا همه جز گرمسار محسوب میشدند الان 2 ساله که جدا شدند و در نقشه با اسم خودشون شناخته شدن اصل این غذا به ته چین گرمساری معروفه در همه جای ایران به این اسم میشناسنش
واقعا چرا یادمون می ره اصالتمون کجاییه؟ ایوانکی هنوز هم کامل از گرمسار جدا نشده اون وقت میگی ته چین یه غذای ایوانکی ؟
هرکسی کو دور ماند از اصل خویش …
یا تازه به دنیا اومدید و یا شنیده هاتون اشتباست. ایوانکی از اول جدا بوده رو نقشه های قدیم هم نگاه کنید متوجه میشید اصلا به گرمسار نزدیک نیست که بخواد جدا شده باشه. قدمت ایوانکی اونقدر زیاده که کتاب های تاریخی خیلی قدیم کاملا در موردش توضیح داده. و جزو جاده ابریشم بوده. در مورد ته چین هم ایوانکی ته چین مخصوص به خودش رو داره که از قدیم بوده و با ته چین گرمسار فرق داره
خانواده پدری من هم تو فیروزکوه میپزن فکر میکنم استان های غربی مثل دماوند و گرمسارو اینا همه دارنش حتی تو شیرازم دارن فقط لبو نمیریزن .مثل آش دوغ که خیلی استان ها دارن
دقیقا همینطوره
من که عاشقشم ^__^
این غدا یه غذای اصیل گرمساریه و ایوانکی هم بخشی از گرمسار و طبق گفته دوستان تو کل ایران به همین اسم میشناسنش خیلی مضحکه که بگیم تهچین ایوانکیی
واقعا
ته چین ایوانکی متفاوته و لطفا ما ایوان کیانی ها رو با گرمساری ها یکجا نکنید، زیرا که ایوانکی از لحاظ آداب و فرهنگ بسیار با گرمسار فرق میکند. پس بگذارید هر کس سرش به کار خودش گرم باشد تا من مجبور نشوم با وقت کمی که دارم فرهنگ و تمدن حد اقل هفتصد ساله ی ایوان کیان از سلسله ی کیانیان و بهرام گور و رونق جاده ی ابریشم را توضیح دهم.
یک ایوان کیانی.
ولی ته چین گرمساریه اصالتا
خخخخخخخخخ
ته چین ایوانکی با گرمسار کاملا متفاوت هست.
دقیقا همینطور هست در اصل ایوانکی اصلا نباید جز سمنان باشه.
ممنون
خیلی عالبه ممنونم
ما هم همینطوری درست میکنیم. اما ادویه اصلیش زیره و ادویه پلویی هست و سیر همراه
پیاز رو گوشت ریخته میشه.واقعا خوشمزس.مرسی
خیلی بده که ماانسانهاسرمسایل پیش وپاافتاده باهم بحث میکنیم.حالایاایوانکی یاگرمساری!چه فرقی میکنه مهم اینه که همه جای ایران سرای من است.مزگان جان ممنون ازغذای خوشمزه ات
سلام
خیلی عالی توضیح دادی این ته چین گرمساری است و بسیار لذید و خوشمزه.میتوان غذاهای دیگر مثل عدس پلو باقالی پلو رشته پلو و لوبیا پلو (با لوبیا چشم بلبلی)به همین سبک پخت.خیلی خیلی خوشمزه میشه.حتما هم گوشت باید خام باشه .نه بخار پز نه سرخ.خواهشنا تو رسپی دست نبرید.
من از همه ی تهرانی ها دعوت میکنم روز عاشورا ناهار برن گرمسار در خیلی از خونه ها برای پذیرایی با همین غذای خوشمزه بازه فقط یه ساعت قبل اذان تو شهر تو میدون امام باشید من به عشق ته چین هر سال محرم میرم گرمسار پلو خوری
خوشمزه ترین غذای گرمساری.
معرکه ست.
بی نظیره.
دوستان عزیزی که تمایل به خوردن غذایی جدید دارند، حتما توصیه می کنم که یکبار ته چین گرمساری رو تست کنند.
فقط خانم مژگان عزیز در دستور پختی که گذاشتید هیچ اشاره ای به بادمجان و اسفناج نکردید که صد البته کار خوبی کردید، ولی در عکسی که گذاشتید در دورچین ته چین، بادمجان و اسفناج دیده میشود.
چون در این ته چین فقط از گوشت و کشمش استفاده می کنند، پس لازم بود که عسکی که می گذاشتید فقط شامل گوشت و کشمش میشد.
اسفناج و بادمجان در کشمش پلو استفاده نمیشه ولی در انواع ته چین های دیگر گرمساری از اسفناج و بادمجان مخصوصا در رشته پلو استفاده می شود که بسیار هم خوشمزه میشه.
بهرحال ممنون از شما بابت دستور پخت این غذای بی نظیر.
زری خانم عزیز به نکته خیلی خوبی اشاره کردی
گرمسارو محرماشو و پلوخوریاش
ته چیناشون تو محرم فوق العادست
منهم هر سال محرم میرم گرمسار به عشق ته چین
مخصوصا ته چین های پخته شده در دهاتهای اطراف گرمسار، مزه هاشون محشره ، چون اکثرا این ته چین ها رو با هیزم می پزند.
ته چین گرمساری رو هرکس نخوره از دستش رفته چون واقعا عالیه.همگی تشریف بیارند سفره نظری امام حسین همیشه پهنه .
دقیقا
دوستان خوبم ممنونم از سایت خوبی که دارید از کار همشهریها لذت بردم تو وبلاگم بنام فند ته چین مرغ گرمساری رو نوشتم اگر دوست داشتید استفاده کنید میتوانید کپی کنید یا ایرادهای انرا بنویسید با تشکر ک.ع.عامری
سلام عالیه منم هم درست کردم بسیار خوشمزه است
گوشت با دم برنج پخته نمیشه من این غذا رو خیلی درست میکنم گوشت پخته با اسفناج بادمجان سرخ شده لا به لی برنج نمک فلفل گرد قوره ادویه این غذاست بایث تند وترش باشه من در شاهرود زیاد خوردم
سلام ببخشید واقعا در فاصله دم کشیدن گوشت پیکره احتیاج نداره از قبل بپزیم
نه عزیزم گوشت کاملا خام باید باشه
مرسی عزیزم از اینکه غذای معروف شهرمون رو آموزش دادی این غذا واقعا خوشمزه هست من برای هر کسی درست کردم گفته عالیه با مرغ هم خوشمزه میشه
مرسی از سایت بسیار خوبتون
عالییییییییییییییییییییییییی بود
این ته چین گرمسار است دوستان پیاز داغ کنید وکشمش روتف داده وهمان ادویه گوشت غوره خشک زیره وادویه کاری رو زده وکنار برنج میگذاریم یعنی یه کفگیر مونده به تمام شدن برنج یعنی کشمش رو مگذاریم بعد کفگیر آخر برنج رومیریزیم وغذا رودمکشی میکنیم حرارت کم این غذا دو یا سه ساعت میپزد
خوبه
سلام با تشکرازسایت خوبتون ودوست عزیزمون که طرز رو آموزش دادن،ما بجه ورامینیم هفته اى 3-4 روزهم این غذارودرست میکنیم:-)
همون طورکه دوستان کفتن اسمش تهجین کرمساریه،باکوشت خام طى2-3 ساعت به راحتى میبزه،،بامرغ سرخ شده هم میشه بخت، والبته1نظردارم،ادویه این غذاروهرکس به طبع خودش کمى تغییرمیده،من به ترتیب نمک،زرد جوبه،کردلیمو میزنم ودر آخر1عدد کوجه فرنکى رنده میکنم،شمامیتونید عدس،نخودفرنکى،شویدباقلا،سبزى بلو،اسفناج،لوبیاجشم بلبلى،رشته وهرجیزى دوست داشتیدبه برنج یاته قابلمه براى ته دیک اضافه کنید.
سلام سایتتون عالیه واقعا من همیشه این معزل روداشتم چی بپزم…عالیه عالی…هم خرج اضافه نداره هم راحته و هم متنوع و خاص…ممنوووون
سلام گوشت ته چین گرمساری باید خام باشه
سلام ممنون از توضیحات عالی که گذاشتین. میشه لطفا بگید که ادویه مخصوص گرمساری دقیقا شامل چه ادویه هایی هست؟ بعضی دوستان نوشتن که ادویه پلویی. ولی من شنیدم ادویه پلویی با ادویه مخصوص گرمساری فرق میکنه. می دونم این سوال خیلی تخصصیه ولی من می خوام ته چین گرمساری درست کنم و دسترسی به گرمسار ندارم که برم ادویه مخصوص بگیرم از اونجا. می خوام دقیقا همون طعم رو بده غذام. آیا هل هم میریزن توش؟
سلام
ممنون من درست کردم خوشمزه بود
من عاشق تهچین گرمسارم
وای گوشتش انگار تو دهن آب می شه …………..
فوق العادسسسسسسسسسسسسسسسسس
من دیروز درستش کردم عالیه?? ممنونم که دستور شو دادین
ته چین گرمساری بسیارلذیذ
ته چین گرمساربسیارخوشمزه هست ولی ازگردغوره وزیره وادویه برای گوشت استفاده میکنن
پدر من گرمسازی. این غذا عالیه و خودشون بسیار خوب می پزند و این غذا رسمی که در ایام عزاداری امام حسین به عنوان نذری میدهند
تهجین ایوانکی با کرمسار متفاوته. و بسیار خوشمزه
سلام امروز این غذارو درست کردم خیلی خوشمزه شده بود من خودم روزه بودم شوهرم همشو خورد خییییلی خوشش اومد
از سایت خوبتون ممنون
سلام میخواستم بدونم میشه به جای آلوچه از آلو بخارا استفاده کرد؟
پس ازقره قروت برای ته چین استفاده نمیکنن
خیلی خوشمزه به نظر میاد حتما امتحانش میکنم
من همسرم گرمساری هست ‘این غذای گرمساری بسیار خوشمزه هست که در کنار مردمان خوب و خون گرمش خوشمزه تر میشه
خیلی عالی بود من درست کردم
گرد غوره رو از کجا میشه خرید؟
سلام،
کاش از مراحل تهیه اش ویدیو یا عکس میگذاشتین.
تشکر
من عروس گرمساریام ولی عاشق ته چین گرمساری هستم هر وقت مادر شوشو بپزه اگه منو صدا نزنه باهاش قهر میکنم😘😘
ادویه ته چین گرمساری ؛ زردچوبه . فلفل . دارچین (کمتر) . گرد غوره . گرد لیمو .پودر زیره .
همه اینا مخلوط توی ظرف جداگانه داریم . موقع مزه دار کردن گوشت این ادویه به همراه نمک و پیاز نگینی خورد شده روی گوشت میریزیم و کمی با دست گوشت میچرخونیم تا کامل گوشت مزه دار بشه و پیازها هم به ادویه آغشته بشن . اگر پودر گوجه هم داشتین خوبه اضافه کنید
حتی لابلای برنج هم میتونید از دانه های زیره استفاده کنید که عطر بسیار خوبی به ته چینتون میده فقط زیاد نباشه که زیر دندون نیاد .
کشمشم زیاد تفت ندید چون زود میسوزه .در ضمن زعفران موقع دم کردن روی کشمش نریزین رنگ برنج باید سفید باشه . زعفران موقع کشیدن جداگانه کشمش در ظرفی میکشیم و بهش زعفران دم کرده اضافه میکنیم و هم میزنیم و وقتی برنج و گوشت کشیدیم از این کشمش واسه تزیین کنار غذا استفاده میکنیم .
ته دیگشم اگه همون برنج باشه خیلی خوشمزست . وقتی کمی برنج توی قابلمه ریختین گوشت بزارین که گوشت پخته بشه فقط در حدی که گوشت ته دیگ نشه و نسوزه باید برنج بریزین . .
من همیشه چربیهایی که بصورت ورقه ای هستن مثل گوشت پایین پره گوسفند جدا بسته بندی میکنم واسه ته دیگ. اینطوری که کمتر برنج میریزم طوریکه فقط ته قابلمه دیده نشه بعد یه ورقه از این گوشت پر چربی ادویه زده شده ته میزارم دوباره کمی برنج و بعد گوشت و در آخر تقریبا روی برنج و گوشه ای از قابلمه کشمش . این ته دیگ واقعا خوشمزست .
عااااالی
اون پیازها یی رو هم که باهاش گوشت رو مزه دار کردیم همراه گوشت لابلای برنج میزاریم یا نه؟ضمنا میشه پیازها رو رنده کرد برای مزه دار کردن
سلام من یه دو رگه شاهرودی و تبریزی هستم به جرات میگم که ته چین گرمساری با ته چین های دیگه فرق داره فکر میکنم به خاطر نوع ادویه خاصشه . اونطور که از قدیمی های گرمسار شنیدم در ادویه از زیزه گرد غوره تخم گشنیز پودر گوجه خشک ادویه پلویی که طعم زیره به همه غالبه و گوشت بره تازه بعد از آغشته شدن به این ادویه لای برنج گذاشته و پیاز خورد شده روی گوشت ریخته و کشمش سیاه پلویی را کنار برنج ریخته به مدت سه الی چهار ساعت زیر پتو یا دم کنی سنگین دم می کنن و موقع سرو غذا پلو را در لنگن مخصوص برگردان کرده برنج زیر گوشت که خیلی لذیذه با بقیه برنج مخلوط کرده در بشقاب سرو کرده گوشت را در کنار برنج و کشمش را با کمی برنج مخلوط کرده و گوشه دیگر بشقاب می گذارند .من در ایوانکی هم همین ته چین را در خانه یک ایوانکی اصیل خوردم که ایشان قره غوروت لای گوشت گذاشته بودند که من ته چین گرمساری را بیشتر دوست داشتم.
من قبل از انقلاب در گرمسار دبیر بودم هرگز مزه طعم وجاافتادگی آنرا فراموش نمی کنم
خاله ی من درست میکنه شوهرش برای ایوانیکی ولی دستور پختش فرق داره اول برنجو ک نیم پز شد و آبکش کرددید و کنار میزارید برای ته دیگ سیب زمینی یا نون بذارید از قبل مرغ یا گوشت رو نیم پز کنید و بعد اولین لایه برنج و روی آن با سیب زمینی و پیاز و گرده غوره و ادیویه و کمی نمک دوباره برنج و اینکار و تا وقتی ک برنج تموم بشه انجام میدیم و میذاریم دم بیفته مزه ی فوق العاده ای داره مخصوصا پیاز و سیب زمینیش ک با گرد غوره و ادیوه جات طعم گرفته
با سلام و وقت بخیر، من میخوام ته چین عدس پلو به روش گرمساری های عزیز بپزم، مایلم علاوه بر گوشت و کشمش از گوجه، بادمجان و اسفناج نیز استفاده کنم. ممنون میشم اگه دوستان دستور تهیه و پخت این غذا رو بصورت کامل توضیح بدن.