دلمه برگ مو

موارد اولیه

  • برگ مو تازه -------------------------------- 600 گرم
  • گوشت چرخ كرده گوسفندي -------------- 400 گرم
  • سبزي دلمه * ----------------------------- 300 گرم
  • پياز ----------------------------------------- 1 عدد متوسط
  • برنج---------------------------------------- نصف ليوان
  • لپه ----------------------------------------- نصف استكان
  • گوجه سبز --------------------------------- نصف ليوان ( حدود 7-10 عدد )
  • شكر ( به دلخواه ) ------------------------- ¼ استكان
  • آبليمو -------------------------------------- ¼ استكان
  • نمك ، فلفل ، زعفران دم كرده ------------- به مقدار لازم

دستور پخت

  1. برگ مو هاي تازه را با آب سرد بشوئيد و اضافه دم آنها را بگيريد . در ظرفي مقداري آب و نمك بريزيد و روي حرارت قرار دهيد تا آب بجوشد ، بعد از جوش آمدن آب برگ ها را داخل آب بريزيد و 5-6 دقيقه بجوشانيد تا كمي نرم شوند . بعد برگها را آبكش كنيد و بگذاريد آب اضافي آن كاملا خارج شود .
  2. لپه را جداگانه با كمي آب و نمك بپزيد تا نرم شود . ( تقريبا 20 دقيقه ) بعد آبكش كنيد و كنار بگذاريد .
  3. برنج را كه از قبل خيس كرده ايد ، در مقداري آب و نمك در حال جوش بريزيد و بعد از 5-6 دقيقه آبكش كنيد و كنار بگذاريد . (طبق دستورات قبلي آبكش كردن برنج )
  4. پياز را خلال خرد كنيد و در مقداري روغن كمي تفت دهيد تا سبك شود ، بعد گوشت چرخ كرده را به پياز اضافه كنيد و چند دقيقه تفت دهيد تا رنگ گوشت عوض شود ، بعد نمك و فلفل را اضافه كنيد و يك ليوان آب داخل گوشت بريزيد و درب ظرف را بگذاريد تا با حرارت ملايم بپزد . ( حدود 10-15 دقيقه )
  5. سبزي دلمه را بعد از پاك كردن و شستن و خشك كردن ، كاملا ريز خرد كنيد ( يا از دستگاه خرد كن استفاده كنيد ) ، بعد از پختن گوشت ، سبزي را به گوشت اضافه كنيد ، لپه و برنج آبكش شده را نيز به مخلوط بيفزايد و هم بزنيد تا مزه مواد با هم مخلوط شود ، نمك و فلفل مخلوط را اندازه كنيد و بعد آبليمو را به مواد اضافه كنيد و بعد از 1 الي 2 دقيقه حرارت را خاموش كنيد، زعفران را اضافه كنيد، مخلوط را هم بزنيد و بگذاريد مواد كمي سرد شود .
  6. يك عدد برگ مو را روي ميز كار پهن كنيد و مقداري از مايه دلمه ( بسته به اندازه برگ ) وسط برگ قرار دهيد و دلمه را به شكل مورد نظر بپيچيد .
  7. تمام دلمه ها را پر كنيد ، قابلمه مورد نظر را آماد كنيد و كف آن را با مقداري روغن چرب كنيد . يك لايه برگ مو كف قابلمه بچينيد ، روي برگ ها را نيز با مقداري روغن چرب كنيد و دلمه هاي پر شده را داخل قابلمه بچينيد ، بين لايه هاي دلمه گوجه سبز ها را بچينيد و بعد از چيدن تمام دلمه ها ، نصف استكان روغن را با يك ليوان آب ولرم مخلوط كنيد و روي دلمه ها بريزيد ، حرارت زير قابلمه را كمي زياد كنيد تا آب بجوشد و بعد از جوشيدن آب ، يك عدد پيشدستي يا بشقاب كه اندازه آن كمي كوچك تر از دهانه قابلمه باشد ، برعكس روي دلمه ها قرار دهيد تا فشار بشقاب باعث شود دلمه ها از هم باز نشوند ، بعد درب قابلمه را ببنيد و بگذاريد دلمه ها با حرارت ملايم حدود يك ساعت كاملا بپزند .
  8. بعد دلمه ها را در ظرف مورد نظر بچينيد و سرو كنيد .
  9. دلمه برگ مو معمولا همراه نان و ماست سرو ميشود . ( سرد يا گرم )

*سبزي دلمه شامل : تره ، جعفري ، ترخان ، شويد و كمي پيازچه است . نسبت اندازه ها به ترتيب نوشتن اسامي رعايت شود بهتر است . و اگر در دسترس دارید مقدار خيلي كمي هم مرزه داخل سبزي دلمه استفاده كنيد . توجه داشته باشيد كه مزه اصلي سبزي دلمه ترخان است ولي اندازه آن نبايد زياد باشد تا مزه دلمه به تلخي نزند .

برگ موي تازه، رنگ سبز روشن دارد و برگ ها كاملا لطیف و شاداب هستند . برگ هايي با رنگ سبز تيره و ضخيم معمولا بعد از پخت سفت ميشوند و هنگام ميل غذا ، حالت دلچسبي ندارند .

دقت كنيد كه دلمه ها را يك اندازه و مرتب بپيچيد تا هنگام سرو ، ظاهر غذا حفظ شود .

هنگام پر كردن دلمه ها به اندازه اي مواد داخل برگ بريزيد كه بيشتر از گنجايش برگ نباشد و هنگام پختن،  مواد دلمه از داخل برگ بيرون نريزد .

بهتر است اندازه نهايي دلمه ها ( اگر به صورت بالشتكي پر ميشوند) به اندازه يك مكعب 4 در 4 سانتي متر با ارتفاعي حدود 1 سانتيمتر باشد . و اگر دلمه را استوانه اي ميپيچيد اندازه دلمه چيزي حدود 2 سانتيمتر قطر استوانه و حدود 5 سانتيمتر طول استوانه باشد .

در بعضي از خانواده ها ، به دليل ذائقه شيرين تمام اعضا ، اكثرا غذاها با طعم شيرين تهيه ميشود، براي تهيه دلمه با طعم شيرين، از چيدن گوجه سبز ميان لايه ها خود داري كنيد و داخل مخلوط آب و روغن از ¼ استكان شكر نيز استفاده كنيد تا طعم نهايي دلمه ها شيرين شود .

 مزه دار كردن دلمه ها به روش ديگري هم امكان پذير است كه باز طعم نهايي را كمي ترش و شيرين ميكند. به اين صورت كه از مخلوط شيره انگور و سركه قرمز قبل از ريختن آب و روغن روي دلمه ها استفاده شود و بعد آب و روغن را روي دلمه بريزيد و ادامه مراحل …

ولي به طور كلي چون طعم اصلي برگ مو كمي ترش مزه است ، اگر دلمه را با طعم ترشي تهيه كنيد، طعم مطلوب تري دارد .

منبع:matbakhchi.blogfa.com

توسط: چی بپزم؟

13 نظر برای دلمه برگ مو

  1. سلام. مرسی از زحماتی که در این سایت میکشید و به ما بی تجربه ها کمک میکنید که مثل یه کدبانو بتونیم پخت و پز کنیم..
    اگه میشه در ابتدای هر دستور قبل از نوشتن مواد لازم بنویسید این مقدار برای چند نفر هست. ممنون

    پاسخ
    1. سلام. برای اکثر غذاها در بالای تصویر غذا، میزان مواد لازم را نوشته ایم.

      پاسخ
  2. ایکاش غذای دوران بارداری هم داشتید

    پاسخ
  3. عالی

    پاسخ
  4. ممنون من عاشق آشپزی و تجربه ی غذاهای جدیدم وقتی میام تو این سایت دلم نمی آد برم بیرون!

    پاسخ
  5. سلام . میشه از سس گوجه یا رب گوجه و آب لیمو و کمی شکر و زعفران و آب به عنوان چاشنی سسش استفاده کرد و بگذاریم دلمه با این مواد دم بیاد؟

    پاسخ
  6. مامان من دلمه رو با رب انار میذاره دم بیاد. مععععرکه میشه خانما

    پاسخ
    1. سلام منم از شكر وسركه ورب انار براى چاشنى استفاده ميكنم ومزه ملسى داره

      پاسخ
  7. مونده بودم ک امروز چی نهار درست کنم من همین الان میرم که برگ مو بچینم و درستش کنم
    من و شوهرم عاشق این دلمه ایم .ازسایت خوبتون ممنون

    پاسخ
  8. اخه تو حیاطمون درخت انگور داریم

    پاسخ
  9. ببخشید اگه بخوایم از رب انار استفاده کنیم‌چقد باید رب بزنیم

    پاسخ
  10. توضیحاتون کامل و عالی بود،برا شام درست میکنم.. فقط نمیدونم باید چطور بپیچمشون!!!

    پاسخ
  11. غذاهاي چيني رو هم اموزش بدين .لايك دارين ممنون

    پاسخ

نظرت چیه؟

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.