قوروت بادمجان (خراسان جنوبی)
موارد اولیه
- کشک بیرجندی معروف به قروت
- بادمجان
- پیاز
- روغن
- گردو
- نعنا داغ
دستور پخت
- کشک ها را در داخل یک ظرف ریخته و آب به آن اضافه می کنند تا خیس بخورد
- همزمان با خیس خوردن کشک ها تعدادی گردو را که بستگی به تعداد قرووت خور و نیز بضاعت صاحب قرووت دارد مغز کرده و در داخل تقارچه می ریزند.
- سپس با سنگ گرد و مخصوصی این گردو ها در تقارچه خورد شده حسابی سائیده شده و تبدیل به پودر می گردند .
- گردو ها را با این سنگ آنقدر بر گرد تقارچه می چرخانند و می سایند تا روغن جانشان بیرون بریزد این زمان است که دست از سرشان بر می دارند و کشک ها را که حالا حسابی خیس خورده اند به تقارچه اضافه می کنند نا دل گردو برای دقایقی به همسایگی آنها خوش گردد.ولی این دلخوشی دوامی ندارد و چرخش بر گرد تقارچه دوباره آغاز می گردد این بار هر دو باهم
- بعد از اضافه کردن کشک ها به تقارچه و مخلوط شدن آن با گردو ها معمولا خانم خانه آستین را بالا زده و گردو و کشک ها را با همدیگر بر گرد تقارچه به چرخش در می آورد و به اصطلاح روستای گز وامی مالد. این چرخش و وامالیدن آنقدر ادامه پیدا می کند تا کشک بخشی از وجود خود را از خود جدا می نمایند . در این زمان است که:
- باید آب به کشک ها اضافه کرده تا در واقع ذرات جداشده از کشک ها در آب حل گردند سپس این آب قروت آلود را در ظرف جداگانه ای می ریزند. عمل فوق نسبت به تعداد قرووت خور و نیز میزان غلظت مورد علاقه قرووت خواران چند بار تکرار می گردد تا به میزان و غلظت مورد نظر برسند.
- حالا محلول قروت آمده است . در ظرفی پیاز ها را خورد کرده و باروغن سرخ می کنند.
- روغن حیوانی یا با اصطلاح محلی روغن زرد یکی از عوامل مزه دهی به قرووت است و در صورت امکان قرووت باید با این روغن تهیه گردد.
- بعد از سرخ شدن پیاز ها محلول یا به عبارتی سوسپانسون قرووت را به آن اضافه می کند و بر روی اجاق باقی می گذارند تا حسابی داغ شود و تقریبا به مرحله جوشش برسد ولی قبل از اینکه شروع به جوشش کند آنرا از روی اجاق بر می دارند.
- قرووت خوشمزه آماده است اگر در کنار آن بادمجان و سبزی ریحان هم باشد که نور علی نور است.
با تشکر از آقا مهدی که این غذای خوشمزه رو از طریق فرم ارسال غذا برای ما فرستادند.
ضمنا منبع اصلی این غذای خوشمزه وبلاگ روستای زیبای گز در بیرجند است به نشانی http://gazvillage.persianblog.ir
در سایت دستور دیگری برای تهیهی قوروت به نشانی http://chibepazam.ir/?p=1029 نیز قابل مشاهده است که میتونید از اون هم برای تهیهی این غذای مقوی استفاده کنید.
من به اندازه موهای سرم این غذا رو خوردم وقتی هنوز ازدواج نکرده بودم ما هر جمعه این غذارو می خوردیم آخه حسنش به دور هم بودنه مثل آبگوشت واقعا مقوی و عالی من که عاشقشم الانم هر وقت می رم خونمون مامانم برام باز می ÷زه آخه این غذا حوصله می خواد که فقط مامانای قدیم دارن نه مامانای جدید مثل من
یادش بخیر! کاش خانواده ها همیشه دور هم جمع بشن و مثل گذشته غذاهای سنتی و مقوی بخوریم.
سلام واقعا خوشمزه هستش من گهگاهی که وقت میکنم میساونم
من وشوهرم خیلی دلمون میخواست این غذا رو بخوریم امروز حتماً درستش میکنم .
باسلام . درست کردن این غذا به خاطر ساییدن کشک واقعا سخته ، کشک بیرجندی ساییده شده در مغازه ها موجود هست میشه ازش استفاده کرد ولی مزه اش به اون خوبی کشک هایی که مامان ها توی تقار میسابند نیست
رنگ این غذا که بنفش هست برای کسانی که اولین باره دارند اون را میخورند ، کمی عجیبه
آقا بیژت عزیز از توضیحاتی که دادید خیلی ممنونیم.
باردمجان رو چه جوری باید با این غذا مصرف کرد؟
سلام،
دوستان بادمجان رو چه جوری با این غذا باید مصرف کرد؟
من تا بحال درست نکردم، لطفاً راهنمایی بفرمایید.
ممنون
بادمجان سرخ شده رو توی تیلیت شده غذامیریزیم
سلام خیلی تعجب کردم این غذارواینجادیدم معرکست بادمجان سرخ شده را تو ی تیلیت شده غذا میریزند و نوش جان میکنند
مهشره یکی از غذاهایی که خیلی دوست دارمه از چلو گوشت بیشتر میچسبه البته فقط با بادمجون
برای آگاهی دوستان باید بگم که الان پودر کشک بیرجندی هم اومده مخصوص مامانای جدید تنبل مثل من!!! بجای ساییدن کشک ،این پودر رو با نسبت مساوی پودر گردو و کمی اب میریزین داخل مخلوط کن،سه دقیقه روشن یک دقیقه خاموش،اینکارو تا 15 دقیقه ادامه بدین .این کشک رو در پیاز داغ و نعنا داغ میریزین و بقیه اش مشابه دستور اصلی!! پودر کشک در بازار بیرجند براحتی دردسترسه
سلام خانمی فروشگاه معتبری رو سراغ دارین که من بتونم تهیه کنم ِ.ممنون میشم شماره شو بهم بدین چون من تهرانم واینجا اصلا گیر نمیاد ..ازمشهد کشک بیرجند برام فرستادن ساییدم گردو هم ریختم ولی هم ترشه مثل قرقروت و هم رنگش بنفش نشد اصلا نمیدونم مشکلم چیه
09355779603
09366111545
با سلام. پیام بده میگم مشکل از کجاست.
اولا کشک مشهد فایده نداره
دوما این کشک مدل ساختنش فرق داره کلا و اون رنگ بنفش بخاطر یه فلز مخصوص هست که موقع درست کردن کشک بیرجندی استفاده میشه
حالا بقیش ایشالا با پیام
احتمالا اینا کشک چرخی بوده(کشکی که با دستگاه های کره گیر کلا چربی ماست رو میگیرن و یکی از بی کیفیت ترین کشک ها همین کشک هست که تو بیرجند با قیمت خیلی پایینی به فروش میره)،
تعاونی محصولات روستایی تو طالقانی ۱۳بیرجند، کشک مایع تازه که ما بیرجندی ها میگیم لچ دارن، کشک خشک مرغوب هم بخواین روستامون زیاد دارن
این غذای سنتی فوق العاده خوشمزه است و البته پر زحمت
خیلی عالیه ولی کاش همه جاقروت داشت اخه توقزوین قروت نداریم
البته باسیب. زمینی اب پزوسپس بانعناع وروغن حیوانی ومقداری سیرسرخ شده بعدتلیت شده کشکتون اضافه کنیدخیلی خوشمزه ترمیشه خدارحمت کنه امواتتونو مادربزرگم اینجوردرست میکردن خیلی خوشمزه بود
سلام ممنون از دستور پخت عالیتون. من خودم اصفهانی هستم ولی شوهرم همشهری شماست، یه بار اونجا خوردم واقعا خوشمزه است.الان دستور شما را دیدم. شوهرم خیلی دوست داره میخوام براش درست کنم فقط یه سوال میشه با کشک پاستوریزه پخت کرد؟
و اگر غذای محلی دیگه ایی دارید بهم دستور پختش را بدید ممنون میشم.
خیلی خوشمزس اما کسی نیست برام درست کنه😭😟😢
خیلی خوشمزس اما کسی نیست برام درست کنه😭😟😢
خیلی خوش مزه ست ولی با کشک معمولی هم میشه درست کرد اون جوریشم خوبه