دلمه برگ مو
موارد اولیه
- برگ مو تازه -------------------------------- 600 گرم
- گوشت چرخ كرده گوسفندي -------------- 400 گرم
- سبزي دلمه * ----------------------------- 300 گرم
- پياز ----------------------------------------- 1 عدد متوسط
- برنج---------------------------------------- نصف ليوان
- لپه ----------------------------------------- نصف استكان
- گوجه سبز --------------------------------- نصف ليوان ( حدود 7-10 عدد )
- شكر ( به دلخواه ) ------------------------- ¼ استكان
- آبليمو -------------------------------------- ¼ استكان
- نمك ، فلفل ، زعفران دم كرده ------------- به مقدار لازم
دستور پخت
- برگ مو هاي تازه را با آب سرد بشوئيد و اضافه دم آنها را بگيريد . در ظرفي مقداري آب و نمك بريزيد و روي حرارت قرار دهيد تا آب بجوشد ، بعد از جوش آمدن آب برگ ها را داخل آب بريزيد و 5-6 دقيقه بجوشانيد تا كمي نرم شوند . بعد برگها را آبكش كنيد و بگذاريد آب اضافي آن كاملا خارج شود .
- لپه را جداگانه با كمي آب و نمك بپزيد تا نرم شود . ( تقريبا 20 دقيقه ) بعد آبكش كنيد و كنار بگذاريد .
- برنج را كه از قبل خيس كرده ايد ، در مقداري آب و نمك در حال جوش بريزيد و بعد از 5-6 دقيقه آبكش كنيد و كنار بگذاريد . (طبق دستورات قبلي آبكش كردن برنج )
- پياز را خلال خرد كنيد و در مقداري روغن كمي تفت دهيد تا سبك شود ، بعد گوشت چرخ كرده را به پياز اضافه كنيد و چند دقيقه تفت دهيد تا رنگ گوشت عوض شود ، بعد نمك و فلفل را اضافه كنيد و يك ليوان آب داخل گوشت بريزيد و درب ظرف را بگذاريد تا با حرارت ملايم بپزد . ( حدود 10-15 دقيقه )
- سبزي دلمه را بعد از پاك كردن و شستن و خشك كردن ، كاملا ريز خرد كنيد ( يا از دستگاه خرد كن استفاده كنيد ) ، بعد از پختن گوشت ، سبزي را به گوشت اضافه كنيد ، لپه و برنج آبكش شده را نيز به مخلوط بيفزايد و هم بزنيد تا مزه مواد با هم مخلوط شود ، نمك و فلفل مخلوط را اندازه كنيد و بعد آبليمو را به مواد اضافه كنيد و بعد از 1 الي 2 دقيقه حرارت را خاموش كنيد، زعفران را اضافه كنيد، مخلوط را هم بزنيد و بگذاريد مواد كمي سرد شود .
- يك عدد برگ مو را روي ميز كار پهن كنيد و مقداري از مايه دلمه ( بسته به اندازه برگ ) وسط برگ قرار دهيد و دلمه را به شكل مورد نظر بپيچيد .
- تمام دلمه ها را پر كنيد ، قابلمه مورد نظر را آماد كنيد و كف آن را با مقداري روغن چرب كنيد . يك لايه برگ مو كف قابلمه بچينيد ، روي برگ ها را نيز با مقداري روغن چرب كنيد و دلمه هاي پر شده را داخل قابلمه بچينيد ، بين لايه هاي دلمه گوجه سبز ها را بچينيد و بعد از چيدن تمام دلمه ها ، نصف استكان روغن را با يك ليوان آب ولرم مخلوط كنيد و روي دلمه ها بريزيد ، حرارت زير قابلمه را كمي زياد كنيد تا آب بجوشد و بعد از جوشيدن آب ، يك عدد پيشدستي يا بشقاب كه اندازه آن كمي كوچك تر از دهانه قابلمه باشد ، برعكس روي دلمه ها قرار دهيد تا فشار بشقاب باعث شود دلمه ها از هم باز نشوند ، بعد درب قابلمه را ببنيد و بگذاريد دلمه ها با حرارت ملايم حدود يك ساعت كاملا بپزند .
- بعد دلمه ها را در ظرف مورد نظر بچينيد و سرو كنيد .
- دلمه برگ مو معمولا همراه نان و ماست سرو ميشود . ( سرد يا گرم )
*سبزی دلمه شامل : تره ، جعفری ، ترخان ، شوید و کمی پیازچه است . نسبت اندازه ها به ترتیب نوشتن اسامی رعایت شود بهتر است . و اگر در دسترس دارید مقدار خیلی کمی هم مرزه داخل سبزی دلمه استفاده کنید . توجه داشته باشید که مزه اصلی سبزی دلمه ترخان است ولی اندازه آن نباید زیاد باشد تا مزه دلمه به تلخی نزند .
برگ موی تازه، رنگ سبز روشن دارد و برگ ها کاملا لطیف و شاداب هستند . برگ هایی با رنگ سبز تیره و ضخیم معمولا بعد از پخت سفت میشوند و هنگام میل غذا ، حالت دلچسبی ندارند .
دقت کنید که دلمه ها را یک اندازه و مرتب بپیچید تا هنگام سرو ، ظاهر غذا حفظ شود .
هنگام پر کردن دلمه ها به اندازه ای مواد داخل برگ بریزید که بیشتر از گنجایش برگ نباشد و هنگام پختن، مواد دلمه از داخل برگ بیرون نریزد .
بهتر است اندازه نهایی دلمه ها ( اگر به صورت بالشتکی پر میشوند) به اندازه یک مکعب 4 در 4 سانتی متر با ارتفاعی حدود 1 سانتیمتر باشد . و اگر دلمه را استوانه ای میپیچید اندازه دلمه چیزی حدود 2 سانتیمتر قطر استوانه و حدود 5 سانتیمتر طول استوانه باشد .
در بعضی از خانواده ها ، به دلیل ذائقه شیرین تمام اعضا ، اکثرا غذاها با طعم شیرین تهیه میشود، برای تهیه دلمه با طعم شیرین، از چیدن گوجه سبز میان لایه ها خود داری کنید و داخل مخلوط آب و روغن از ¼ استکان شکر نیز استفاده کنید تا طعم نهایی دلمه ها شیرین شود .
مزه دار کردن دلمه ها به روش دیگری هم امکان پذیر است که باز طعم نهایی را کمی ترش و شیرین میکند. به این صورت که از مخلوط شیره انگور و سرکه قرمز قبل از ریختن آب و روغن روی دلمه ها استفاده شود و بعد آب و روغن را روی دلمه بریزید و ادامه مراحل …
ولی به طور کلی چون طعم اصلی برگ مو کمی ترش مزه است ، اگر دلمه را با طعم ترشی تهیه کنید، طعم مطلوب تری دارد .
منبع:matbakhchi.blogfa.com
سلام. مرسی از زحماتی که در این سایت میکشید و به ما بی تجربه ها کمک میکنید که مثل یه کدبانو بتونیم پخت و پز کنیم..
اگه میشه در ابتدای هر دستور قبل از نوشتن مواد لازم بنویسید این مقدار برای چند نفر هست. ممنون
سلام. برای اکثر غذاها در بالای تصویر غذا، میزان مواد لازم را نوشته ایم.
ایکاش غذای دوران بارداری هم داشتید
عالی
ممنون من عاشق آشپزی و تجربه ی غذاهای جدیدم وقتی میام تو این سایت دلم نمی آد برم بیرون!
سلام . میشه از سس گوجه یا رب گوجه و آب لیمو و کمی شکر و زعفران و آب به عنوان چاشنی سسش استفاده کرد و بگذاریم دلمه با این مواد دم بیاد؟
مامان من دلمه رو با رب انار میذاره دم بیاد. مععععرکه میشه خانما
سلام منم از شکر وسرکه ورب انار براى چاشنى استفاده میکنم ومزه ملسى داره
مونده بودم ک امروز چی نهار درست کنم من همین الان میرم که برگ مو بچینم و درستش کنم
من و شوهرم عاشق این دلمه ایم .ازسایت خوبتون ممنون
اخه تو حیاطمون درخت انگور داریم
ببخشید اگه بخوایم از رب انار استفاده کنیمچقد باید رب بزنیم
توضیحاتون کامل و عالی بود،برا شام درست میکنم.. فقط نمیدونم باید چطور بپیچمشون!!!
غذاهای چینی رو هم اموزش بدین .لایک دارین ممنون